Film, links & bøger

Film

“Alt gik godt”. Fransk film fra 2021, der handler om den 85-årige André, som får et slagtilfælde. André beder sin datter om hjælp til at afslutte sit liv, og nu må døtrene sammen vælge, om de vil hjælpe faren eller forsøge at tale ham fra det.

“Stille hjerte” (se filmen på Filmstriben) Dansk film fra 2014 med Ghita Nørby og Morten Grunwald. Esther er ramt af ALS og har i samråd med sin mand og to voksne døtre valgt at afslutte livet ved aktiv dødshjælp. Genindspillet i USA i 2019 med bl.a. Susan Sarandon og Kate Winslet og vises i danske biografer maj 2021, se trailer: Blackbird

I dine hænder” (se filmen på dr.dk) Dansk film fra 2014. Maria er en omsorgsfuld sygeplejerske, der længes efter frihed. Niels er uhelbredeligt syg patient, der vil til Schweiz for at begå assisteret selvmord. Sammen drager de på en intens rejse, der bringer dem tættere på hinanden og tættere på deres drømme. Med Peter Plaugborg, Lisa Carlehed, Kirsten Olesen. Anmeldt i Kristeligt Dagblad: “Tag blomsterne med, når du går”.

Links

En værdig død hjemmesiden til Flemming Schollaarts forening, som er ved at overgå til landsforeningen “Ret til at dø”.

“Vil du leve, til du dør?” hjemmeside med afsæt i bogen af samme navn af Hanne Holst Rasmussen. Hun er uddannet sygeplejerske og tidligere modstander, men med udgangspunkt i Susanne Finks (pseudonym) lidelseshistorie blev hun overbevist om rimeligheden i legalisering af Aktiv Dødshjælp til udsigtsløst syge med store smerter.

“Hvor mange vil gerne dø?” Artikel i Weekendavisen, som efterlyser empiriske fakta bl.a. om, hvor mange der ville benytte sig af legaliseret Aktiv Dødshjælp: hvor stort er problemets omfang? Det er væsentligt i forhold til, hvad løsningen er. Forfatter Torsten Skov (læge, ph.d. i epidemiologi og bachelor i filosofi) anslår på baggrund af tallene fra Holland, at det kunne dreje sig om ca. 2000 årligt i Danmark.

Ritt Bjerregaard – Aktiv dødshjælp Pensioneret politiker Ritt Bjerregaard støtter aktiv dødshjælp, fordi hun selv vil undgå at blive holdt i live, når hun oplever, at livet ikke længere er værd at leve.

Aktiv dødshjælp – Mogens hjalp sin kone til at dø: “Hun tryglede mig” Mogens kone havde en periode bedt om aktiv dødshjælp, men først da hun var helt lam, hjalp han hende.

Derfor bør aktiv dødshjælp være tilladt i Danmark – professor Thomas Søbirk Petersen fremfører på Videnskab.dk sine argumenter for aktiv dødshjælp.

Debat med argumenter for og imod aktiv dødshjælp – mellem Theo Boer, der er professor i etik i Holland, og filosof, forfatter og læge Bert Keizer.

Bøger

“Vil du leve, til du dør? – en debatbog om dødshjælp” af Hanne Holst Rasmussen Susanne Fink, Forlaget mellemgaard, 2014

“Hjælp mig – aktiv dødshjælp” af Svend Lings, 2014: Argumenter for og imod lovliggørelse af aktiv dødshjælp i Danmark. Argumenterne er ordnet parvis, så ja og nej repræsenterer hver sin holdning til et givent tema.

“Aktiv selvhjælp” af Lone Nørgaard, Forlaget Fremad, 2002. Lone Nørgaard skriver med udgangspunkt i sin fars syge- og lidelses-historie et forsvar for det, hun kalder Aktiv Selvhjælp ud fra en række filosofiske betragtninger. Der er en meget fin “dialog” til sidst i bogen mellem en modstander og en tilhænger.

“Himmelmor” af Lise-Lotte Norup og Hans Georg Møller, Ekstra Bladets Forlag, 2009. Bogen er skrevet med udgangspunkt i Lise-Lotte Norups mors lidelseshistorie.

“Mens vi venter på døden – døden i etisk og kulturfilosofisk belysning”, red. Steen Brock og Anette Samsø, Forlaget Philosofia, 2005. Mange filosofiske betragtninger og dermed tungere læsning, men bl.a. artikel fra Ole Hartling, der er modstander. Et af hans argumenter er, at patientens autonomi er et postulat, fordi man kan vælge døden, men kan ikke vælge livet til, hvis det er ved at rinde ud. Michael Hviid Jacobsen har en sociologisk tilgang og viser bl.a. et skema (Tony Walter – se nedenfor), som peger frem mod det personlige valg som autoritet ved døden fremfor professionel ekspertise.